Застраховка Живот

Много хора са скептични към притежанието на застраховка „Живот”. Много хора ще ви кажат, че това е изключително важно. Животът е непредсказуем и нещастия се случват всеки ден. Полицата по застраховка „Живот” ще донесе финансова сигурност на скърбящите близки.

В случай, че сте решили, че искате застраховка „Живот”, трябва да прецените от какво покритие имате нужда. В случай, че все още не можете да се ориентирате, просто продължете с четенето.

Изборът на покритието за застраховката е много индивидуален. Всеки трябва да избере необходимите клаузи, като се съобразява с нуждите на семейството си. Има два основни типа животозастрахователни полици, които съществуват в българското законодателство – рискова и смесена.

Рисковата застраховка „Живот” дава голяма свобода на държателя на полицата. Всеки може да избере какъв да е размерът на вноските по полицата. Срокът на този тип застраховки е от един месец до пет години. Тази застраховка обезпечава най-неприятните сценарии, например като трудова злополука. Освен това за настъпване на застрахователно събитие се смята и загубата на правоспособност. Има и още много покрития, които могат да са съобразени с Вашите нужди. Застраховката няма спестовен характер.

Смесената застраховка „Живот” изпълнява две функции. Можете да я използвате за спестяване на пари и застраховане на риска. По-голям процент от хората предпочитат този вид застраховка заради спестовния ѝ характер. Този вид застраховка е доста гъвкава по отношение на изплащане на застрахователните премии. Те могат да се изплащат на всеки няколко години или в края на срока на договора. Това е изцяло избор на застрахования клиент. Това е и причината на тази застраховка да се гледа като на инвестиция.

Срокът на застрахователната полица може да бъде в много широк диапазон. В традиционния вариант застраховката се сключва за срок от 3 до 20 години. Има една интересна особеност при тази застраховка. Освен че тя може да се използва от всеки клиент на възраст между 16 и 65 години, тя може да е и семейна. Когато застраховката се използва от семейство, двойката родители се застрахова, както и всички деца, които са под 24 г. Спецификите на този вид застраховка зависят от застрахователното дружество, което сте избрали.

В момента, в който започнете да търсите застрахователна компания, трябва да търсите възможно най-ниската премия. Все пак нека това не е единственият критерий, по който избирате застрахователите си.

В случай, че е възможно, трябва да се уверите, че компанията, която сте избрали, е финансово стабилна. Вие трябва да сте сигурни, че ако се наложи, те ще могат да изплатят Вашата застраховка на наследниците Ви. Винаги можете да проверите в Комисията за финансов надзор. Те следят състоянието на застрахователните компании и пускат доклади всяко тримесечие. Това е най-достоверната информация за застрахователния пазар в страната ни.

В случай, че вече сте избрали компанията и полицата, от която се нуждаете, имайте предвид, че ще подлежите на медицински тестове, за да се установи Вашето общо състояние. Това е един от факторите, чрез които застрахователите изчисляват цената на застраховката „Живот”. Често пушачите плащат доста по-високи премии по своите застраховки „Живот”. Освен това се подгответе да им дадете задълбочена и конкретна информация от всякакво естество.

Понякога се налага претенцията за застраховката да бъде заведена. Това често може да бъде объркващо и трудно за членовете на семейството. Все пак наличието на тази полица може да облекчи финансовото положение на близките.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува

Последни публикации

застраховка за автомобила

БУЛСТРАД

DallBogg ЖИВОТ И ЗДРАВЕ