Застраховка гражданска отговорност

Поискай оферта!

Какво представлява Гражданската отговорност?

Действащото законодателство в България задължава всеки собственик на автомобил да сключва застраховка Гражданска отговорност. Това е една от задължителните застраховки на територията на нашата страна. Автомобилният транспорт е сфера с висока обществена опасност, затова законодателят е решил да има задължително застраховане. След сключване на застраховка Гражданска отговорност, компанията трябва да обезщети третата страна, която е претърпяла щети. Те могат да са както материални, така и физически.

Освен българското законодателство, органите за контрол на Европейския съюз също следят за обхвата на застраховките Гражданска отговорност в страната ни. Според данни на Гаранционния фонд на Република България, броят на застрахованите автомобили тревожно намалява за последните дни на 2013 г. Статистиката сочи, че само 83.73% от притежателите на автомобили в България са сключили застраховки Гражданска отговорност. Според специалисти в областта, в дните преди Нова година обикновено се наблюдава увеличение на този процент.

Това е наистина много притеснителна тенденция, тъй като глобите за липса на застраховка Гражданска отговорност са доста солени. В случай, че физическо лице не си направи застраховка Гражданска отговорност, глобата варира от 400 до 600 лв. Ако фирмен автомобил се окаже без задължителната полица, това означава, че фирмата ще трябва да плати до 5000 лв. глоба. В случай, че нарушението бъде повторено, сумите стават още по-големи. Физическите лица ще бъдат задължени с 2000 лв., а юридическите – с до 10 000 лв.

Освен от финансова гледна точка, трябва да помислите и за щетите, които бихте нанесли при евентуален инцидент.

Цените на застраховките Гражданска отговорност варират в зависимост от компанията. Все пак има суми, които трябва да бъдат задължително покрити. Затова има и термин, който се нарича минимална застрахователна сума. Можете да срещнете и термина „лимити”.

В тази насока законодателството в България беше променено през 2012 г. и оттогава важат нови лимити за застраховките Гражданска отговорност. За имуществени щети максималната сума, която може да бъде изплатена по застраховка Гражданска отговорност, е 2 000 000 лв. В случай, че при настъпване на застрахователното събитие има сериозно пострадал или в най-лошия сценарий – загинал, застрахователният лимит отново възлиза на 2 000 000 лв. Когато пострадалите или загиналите са повече, сумата е 10 000 000 лв.

В традиционния случай застраховките Гражданска отговорност се сключват за една година. Това правило обаче си има и някои изключения. Те са свързани най-вече с автомобили, които преминават през страната транзитно, както и ако превозното средство е бавнодвижещо се. Също така е много важно да се отбележи, че срокът на валидност на Вашата застраховка Гражданска отговорност няма нищо общо с броя на вноските, които ще направите, за да я изплатите.

Застраховката Гражданска отговорност ще Ви донесе повече сигурност на пътя. Сключването ѝ е задължително, но все пак има начини, по които можете да си спестите пари. Това не е никак трудно за постигане. Вие просто трябва да сте добре информирани за възможностите за закупуване на полица за застраховка Гражданска отговорност, които Ви предоставя пазарът.

Проверка на Гражданска отговорност

В днешния свят повечето сделки се случват в интернет. Понякога онлайн се появяват спекулации за измами с полици за застраховка Гражданска отговорност. В повечето случаи тези слухове не са истина, но има начин да разсеем съмненията, които могат да се появят у Вас.

При закупуването на застраховки Гражданска отговорност винаги го правете от оторизирани сайтове. Винаги проверявайте дали страницата, от която планирате да купите застраховка Гражданска отговорност, има секция за контакти. Всеки легитимен бизнес ще ви даде всякакви възможни начини да се свържете с него. Ако сайтът, който разглеждате, няма такава секция или има само посочен имейл, то най-добре недейте да рискувате да закупите застраховка Гражданска отговорност от там. В случай, че възнамерявате да си купите застраховка Гражданска отговорност от застрахователен брокер, направете малко проучване. Институцията, която надзирава тяхната дейност, е Комисията за финансов надзор. В техния сайт има списък на брокерите, които са оторизирани да продават застраховки Гражданска отговорност. Търсенето ще Ви отнеме не повече от 5 минути. В случай, че намерите избрания брокер в този списък, можете да продължите спокойно със сделката. Липсата на избрания от Вас застрахователен брокер в списъка на Комисията по финансов надзор означава, че той не съществува за държавата. Най-добре е да не си купувате полица за застраховка Гражданска отговорност от подобни брокери.

Има пакет от документи, които трябва да получите със своята застраховка Гражданска отговорност. Вие трябва да имате застрахователния договор или полица. Там са описани правата и задълженията Ви, както и всички подробности по Вашата застраховка Гражданска отговорност. Заедно с това трябва да имате стикер и контролен талон. Те се използват, за да се удостовери, че имате задължителната застраховка Гражданска отговорност. Вие сте задължени да ги показвате на КАТ за проверка. Стикерът трябва да поставите на стъклото на автомобила си. Картончето трябва да носите със себе си. Ако то не е у Вас, служителите на КАТ могат да Ви санкционират. Освен това Вашият застрахователен агент или застрахователен брокер трябва да Ви даде двустранен констативен протокол. Този протокол може да Ви послужи при възникване на пътен инцидент. В случай, че са пропуснали да Ви го дадат, можете да го поискате допълнително. Някои застрахователни компании имат практиката да го изпращат по пощата. Ако пакетът Ви съдържа този документ, полицата Ви е валидна, но не са Ви обърнали достатъчно внимание.

Най-важното е застраховката Ви да бъде потвърдена от Гаранционния фонд и системата ЕИСОУКР. Освен това Вашата застраховка Гражданска отговорност трябва да бъде приета от застрахователната компания, която сте избрали. Проверката ще Ви отнеме не повече от една минута. Обикновено не отнема много време данните от Вашата полица да бъдат въведени в системата.

В случай, че проверката е преминала успешно и присъствате в този регистър, то няма за какво да се тревожите. Вашата кола има застраховка Гражданска отговорност. Ако обаче проверите и автомобилът Ви излиза като незастрахован, не губете време. Както вече стана ясно, не се изисква никакво време, за да бъдете отбелязани в регистъра. Веднага се свържете с Вашия застрахователен агент или застрахователен брокер.

Щом застраховката Гражданска отговорност е валидна и е сключена, няма причина, поради която тя да отсъства от регистъра. Ако изпаднете в тази неблагоприятна ситуация, побързайте да я изясните. Може да се е получила техническа грешка и застраховката Гражданска отговорност да се окаже невалидна.