Валидна ли е застраховката ми?

Когато става дума, за който и да е вид застраховка, важността на нейната валидност често може да бъде подценявана. Не е достатъчно само сключване, но и тя да бъде актуална, за да предпази от потенциални щети. Проверката ѝ не е самоцел, а гаранция, че сте подсигурени в случай на непредвидени обстоятелства.

Как може да се направи проверка на валидността на застраховката?

За да сте сигурни във валидността на вашата застраховка, е нужно да предприемете няколко стъпки, които ще ви уверят, че е активна и ще предостави очакваното покритие при необходимост. Експертите от Евроинс споделят как може да се извърши проверка на застраховки, които са сключени при тях:
  • Посещение на офис или проверка онлайн
  • Една от опциите е да посетите физически офис на вашата застрахователна компания или да направите проверка през техния сайт. Въвеждането на вашите лични данни и номер на полицата в платформата ще ви даде веднага информация за нейния актуален статус. Клиентите на Евроинс може да достигнат до това през сайта Euroins.bg.
  • Заявяване на проверка по телефон
  • Ако предпочитате друг тип контакт, може да се обадите в застрахователната компания и да поискате информация за срока на вашата полица. Това е бърз и удобен начин да получите точна информация от компетентен сътрудник.
  • Използване на мобилно приложение
  • Много застрахователи предлагат мобилни приложения, чрез които лесно и удобно може да се провери валидността, да се направи нова вноска или да се сключи нова застраховка.
Регулярната проверка на статуса ще ви предпази от неприятни изненади. 

Защо е важно да имаме валидна застраховка?

Валидността ѝ е важен елемент, който може да определи изхода от множество ситуации, свързани със защита при щети. В много случаи, това е законово изискване. Например, застраховката "Гражданска отговорност" за автомобили е задължителна. 

Какви могат да бъдат последствията в случай че е изтекла?

Наличието на невалидна застраховка може да има сериозни последствия, особено когато сте в ситуация, която изисква покритие на щети. Ето в какво се изразяват?
  • юридически проблеми – невалидната полица може да ви изложи на юридически последствия, особено ако законът изисква да имате активна такава;
  • финансови загуби – при инцидент, всички разходи за ремонт или обезщетение на трети страни ще бъдат за ваша сметка.
Вземете мерки още днес, за да не се налага след това плащане на щети от ваша страна, които бихте могли лесно да избегнете.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува