Шофиране без Гражданска Отговорност

Това е изключително лоша идея. На първо място това е нарушение на българското законодателство. Като го пристъпвате, Вие подлежите на санкции. Освен това, ако управлявате автомобила си без застраховка Гражданска отговорност, Вие сте изложени на редица рискове, за които трябва да отговаряте. Отговорността е както финансова, така и морална. Също така излагате на риск неограничен брой хора, както и имущество. Ако при настъпване на инцидент нямате застраховка Гражданска отговорност и разрушите имущество за хиляди левове, то Вие ще трябва да го платите от джоба си.

Финансовите Ви задължения няма да спрат дотук. В случай, че нямате застраховка Гражданска отговорност, Вие подлежите на парична санкция. Както стана ясно по-рано, тя е доста солена. В случай, че сте физическо лице и се установи, че управлявате автомобила си без необходимата застраховка, Вие ще трябвада платите на държавата глоба от 400 до 600 лева. Ако обаче това не Ви е първото нарушение от този вид, Вие ще трябва да заплатите 2000 лева.

За юридическите лица глобите са още по-големи. За първо нарушение без застраховка Гражданска отговорност Вашата фирма ще дължи на държавата от 2000 до 5000 лева. Повторното нарушение ще струва на фирмата колосалните 10 000 лв.

Според застрахователния кодекс, задължението по сключване на застраховка Гражданска отговорност принадлежи на собственика на автомобила. Неглижирането на това задължение може да Ви коства автомобила. При несключена застраховка Гражданска отговорност КАТ има право да спре колата Ви от движение. Освен това заради нарушението ще Ви бъде отнет и талонът. С цел да избегнете такава неприятна ситуация, просто си направете застраховка Гражданска отговорност. В допълнение на това от контролните органи могат да Ви отнемат и свидетелството за управление на автомобила. То ще Ви бъде възвърнато, когато изпълните задълженията си и сключите застраховка Гражданска отговорност.

Вашата застраховка Гражданска отговорност е финансов залог за начина, по който се държите на пътното платно. При настъпване на застрахователното събитие, останалите шофьори ще потърсят правата си. Ако имате застраховка Гражданска отговорност, можете да уредите въпроса бързо и лесно. В случай, че нямате такава, задълженията Ви ще бъдат поети от Гаранционния фонд. Това обаче не означава, че сте се отървали от плащане. Институцията ще си търси парите от Вас.

Има много причини, поради които трябва да си направите застраховка Гражданска отговорност. Такова е законодателството, а с него шега не бива. Застраховката Ви осигурява сигурност на пътя – както на Вас, така и на останалите участници в движението.

При евентуално настъпване на застрахователното събитие можете да бъдете спокойни, че Вие и семейството Ви няма да бъдете разорени. Разрешете проблемите си и си изберете най-добрата полица за застраховка Гражданска отговорност, като проверите офертите, които се предлагат. Помислете за пакетна сделка, например съчетайте застраховката Гражданска отговорност с автокаско. Застрахователните компании оценяват лоялните клиенти и са склонни да направят отстъпка от полицата. В случай, че използвате услугите на една застрахователна компания и сте доволни, то няма причина да правите някаква генерална промяна.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува