Проверка на Гражданска Отговорност

В днешния свят повечето сделки се случват в интернет. Понякога онлайн се появяват спекулации за измами с полици за застраховка Гражданска отговорност. В повечето случаи тези слухове не са истина, но има начин да разсеем съмненията, които могат да се появят у Вас.

При закупуването на застраховки Гражданска отговорност винаги го правете от оторизирани сайтове. Винаги проверявайте дали страницата, от която планирате да купите застраховка Гражданска отговорност, има секция за контакти. Всеки легитимен бизнес ще ви даде всякакви възможни начини да се свържете с него. Ако сайтът, който разглеждате, няма такава секция или има само посочен имейл, то най-добре недейте да рискувате да закупите застраховка Гражданска отговорност от там. В случай, че възнамерявате да си купите застраховка Гражданска отговорност от застрахователен брокер, направете малко проучване. Институцията, която надзирава тяхната дейност, е Комисията за финансов надзор. В техния сайт има списък на брокерите, които са оторизирани да продават застраховки Гражданска отговорност. Търсенето ще Ви отнеме не повече от 5 минути. В случай, че намерите избрания брокер в този списък, можете да продължите спокойно със сделката. Липсата на избрания от Вас застрахователен брокер в списъка на Комисията по финансов надзор означава, че той не съществува за държавата. Най-добре е да не си купувате полица за застраховка Гражданска отговорност от подобни брокери.

Има пакет от документи, които трябва да получите със своята застраховка Гражданска отговорност. Вие трябва да имате застрахователния договор или полица. Там са описани правата и задълженията Ви, както и всички подробности по Вашата застраховка Гражданска отговорност. Заедно с това трябва да имате стикер и контролен талон. Те се използват, за да се удостовери, че имате задължителната застраховка Гражданска отговорност. Вие сте задължени да ги показвате на КАТ за проверка. Стикерът трябва да поставите на стъклото на автомобила си. Картончето трябва да носите със себе си. Ако то не е у Вас, служителите на КАТ могат да Ви санкционират. Освен това Вашият застрахователен агент или застрахователен брокер трябва да Ви даде двустранен констативен протокол. Този протокол може да Ви послужи при възникване на пътен инцидент. В случай, че са пропуснали да Ви го дадат, можете да го поискате допълнително. Някои застрахователни компании имат практиката да го изпращат по пощата. Ако пакетът Ви съдържа този документ, полицата Ви е валидна, но не са Ви обърнали достатъчно внимание.

Най-важното е застраховката Ви да бъде потвърдена от Гаранционния фонд и системата ЕИСОУКР. Освен това Вашата застраховка Гражданска отговорност трябва да бъде приета от застрахователната компания, която сте избрали. Проверката ще Ви отнеме не повече от една минута. Обикновено не отнема много време данните от Вашата полица да бъдат въведени в системата.

В случай, че проверката е преминала успешно и присъствате в този регистър, то няма за какво да се тревожите. Вашата кола има застраховка Гражданска отговорност. Ако обаче проверите и автомобилът Ви излиза като незастрахован, не губете време. Както вече стана ясно, не се изисква никакво време, за да бъдете отбелязани в регистъра. Веднага се свържете с Вашия застрахователен агент или застрахователен брокер.

Щом застраховката Гражданска отговорност е валидна и е сключена, няма причина, поради която тя да отсъства от регистъра. Ако изпаднете в тази неблагоприятна ситуация, побързайте да я изясните. Може да се е получила техническа грешка и застраховката Гражданска отговорност да се окаже невалидна.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува