Какво представлява Гражданската Отговорност

Действащото законодателство в България задължава всеки собственик на автомобил да сключва застраховка Гражданска отговорност. Това е една от задължителните застраховки на територията на нашата страна. Автомобилният транспорт е сфера с висока обществена опасност, затова законодателят е решил да има задължително застраховане. След сключване на застраховка Гражданска отговорност, компанията трябва да обезщети третата страна, която е претърпяла щети. Те могат да са както материални, така и физически.

Освен българското законодателство, органите за контрол на Европейския съюз също следят за обхвата на застраховките Гражданска отговорност в страната ни. Според данни на Гаранционния фонд на Република България, броят на застрахованите автомобили тревожно намалява за последните дни на 2013 г. Статистиката сочи, че само 83.73% от притежателите на автомобили в България са сключили застраховки Гражданска отговорност. Според специалисти в областта, в дните преди Нова година обикновено се наблюдава увеличение на този процент.

Това е наистина много притеснителна тенденция, тъй като глобите за липса на застраховка Гражданска отговорност са доста солени. В случай, че физическо лице не си направи застраховка Гражданска отговорност, глобата варира от 400 до 600 лв. Ако фирмен автомобил се окаже без задължителната полица, това означава, че фирмата ще трябва да плати до 5000 лв. глоба. В случай, че нарушението бъде повторено, сумите стават още по-големи. Физическите лица ще бъдат задължени с 2000 лв., а юридическите – с до 10 000 лв.

Освен от финансова гледна точка, трябва да помислите и за щетите, които бихте нанесли при евентуален инцидент.

Застраховките Гражданска отговорност Ви осигуряват, ако нанесете щети на трети лица. Тези щети могат да бъдат имуществени и неимуществени.

Цените на застраховките Гражданска отговорност варират в зависимост от компанията. Все пак има суми, които трябва да бъдат задължително покрити. Затова има и термин, който се нарича минимална застрахователна сума. Можете да срещнете и термина „лимити”.

В тази насока законодателството в България беше променено през 2012 г. и оттогава важат нови лимити за застраховките Гражданска отговорност. За имуществени щети максималната сума, която може да бъде изплатена по застраховка Гражданска отговорност, е 2 000 000 лв. В случай, че при настъпване на застрахователното събитие има сериозно пострадал или в най-лошия сценарий – загинал, застрахователният лимит отново възлиза на 2 000 000 лв. Когато пострадалите или загиналите са повече, сумата е 10 000 000 лв.

В традиционния случай застраховките Гражданска отговорност се сключват за една година. Това правило обаче си има и някои изключения. Те са свързани най-вече с автомобили, които преминават през страната транзитно, както и ако превозното средство е бавнодвижещо се. Също така е много важно да се отбележи, че срокът на валидност на Вашата застраховка Гражданска отговорност няма нищо общо с броя на вноските, които ще направите, за да я изплатите.

Застраховката Гражданска отговорност ще Ви донесе повече сигурност на пътя. Сключването ѝ е задължително, но все пак има начини, по които можете да си спестите пари. Това не е никак трудно за постигане. Вие просто трябва да сте добре информирани за възможностите за закупуване на полица за застраховка Гражданска отговорност, които Ви предоставя пазарът.

Проверка на Гражданска Отговорност

В днешния свят повечето сделки се случват в интернет. Понякога онлайн се появяват спекулации за измами с полици за застраховка Гражданска отговорност. В повечето случаи тези слухове не са истина, но има начин да разсеем съмненията, които могат да се появят у Вас.

При закупуването на застраховки Гражданска отговорност винаги го правете от оторизирани сайтове. Винаги проверявайте дали страницата, от която планирате да купите застраховка Гражданска отговорност, има секция за контакти. Всеки легитимен бизнес ще ви даде всякакви възможни начини да се свържете с него. Ако сайтът, който разглеждате, няма такава секция или има само посочен имейл, то най-добре недейте да рискувате да закупите застраховка Гражданска отговорност от там. В случай, че възнамерявате да си купите застраховка Гражданска отговорност от застрахователен брокер, направете малко проучване. Институцията, която надзирава тяхната дейност, е Комисията за финансов надзор. В техния сайт има списък на брокерите, които са оторизирани да продават застраховки Гражданска отговорност. Търсенето ще Ви отнеме не повече от 5 минути. В случай, че намерите избрания брокер в този списък, можете да продължите спокойно със сделката. Липсата на избрания от Вас застрахователен брокер в списъка на Комисията по финансов надзор означава, че той не съществува за държавата. Най-добре е да не си купувате полица за застраховка Гражданска отговорност от подобни брокери.

Има пакет от документи, които трябва да получите със своята застраховка Гражданска отговорност. Вие трябва да имате застрахователния договор или полица. Там са описани правата и задълженията Ви, както и всички подробности по Вашата застраховка Гражданска отговорност. Заедно с това трябва да имате стикер и контролен талон. Те се използват, за да се удостовери, че имате задължителната застраховка Гражданска отговорност. Вие сте задължени да ги показвате на КАТ за проверка. Стикерът трябва да поставите на стъклото на автомобила си. Картончето трябва да носите със себе си. Ако то не е у Вас, служителите на КАТ могат да Ви санкционират. Освен това Вашият застрахователен агент или застрахователен брокер трябва да Ви даде двустранен констативен протокол. Този протокол може да Ви послужи при възникване на пътен инцидент. В случай, че са пропуснали да Ви го дадат, можете да го поискате допълнително. Някои застрахователни компании имат практиката да го изпращат по пощата. Ако пакетът Ви съдържа този документ, полицата Ви е валидна, но не са Ви обърнали достатъчно внимание.

Най-важното е застраховката Ви да бъде потвърдена от Гаранционния фонд и системата ЕИСОУКР. Освен това Вашата застраховка Гражданска отговорност трябва да бъде приета от застрахователната компания, която сте избрали. Проверката ще Ви отнеме не повече от една минута. Обикновено не отнема много време данните от Вашата полица да бъдат въведени в системата.

В случай, че проверката е преминала успешно и присъствате в този регистър, то няма за какво да се тревожите. Вашата кола има застраховка Гражданска отговорност. Ако обаче проверите и автомобилът Ви излиза като незастрахован, не губете време. Както вече стана ясно, не се изисква никакво време, за да бъдете отбелязани в регистъра. Веднага се свържете с Вашия застрахователен агент или застрахователен брокер.

Щом застраховката Гражданска отговорност е валидна и е сключена, няма причина, поради която тя да отсъства от регистъра. Ако изпаднете в тази неблагоприятна ситуация, побързайте да я изясните. Може да се е получила техническа грешка и застраховката Гражданска отговорност да се окаже невалидна.

Къде е валидна Гражданската Отговорност

В момента, в който сключите застраховка Гражданска отговорност, тя става валидна за територията на България. Освен това Вие ще можете да я използвате и на територията на Европейския съюз. По силата на различни икономически споразумения тя е валидна и в страни, които не са членове на ЕС. Вие можете да използвате застраховката Гражданска отговорност и в Швейцария, Исландия, както и в Сърбия.

В случай, че предприемате пътуване извън страната с автомобила си, полицата Ви за застраховка Гражданска отговорност е достатъчна. Няма да се нуждаете от сертификата „зелена карта”. Вашата застраховка Гражданска отговорност е валидна на територията на всички тези страни. В случай, че сте казали на своя застраховател, че често пътувате в чужбина с автомобила си, това може да се отрази единствено на цената на застраховката Гражданска отговорност. В тази ситуация застрахователят решава, че рискът, на който е изложен автомобилът Ви, е по-голям, затова и цената се повишава. В случай, че не пътувате с колата си в чужбина, това означава, че не сте изложени на толкова голям риск. Затова и цената на Вашата полица за застраховка Гражданска отговорност ще бъде по-ниска.

Идеята, че има отстъпка за застраховка Гражданска отговорност, е по-скоро недоразбиране. Както стана ясно, за да определи цената на Гражданската отговорност, компанията изчислява редица от рискови фактори. При сключване на застраховката ще трябва да дадете информация за себе си. Това са детайли като Вашата възраст, професия, колко години без инциденти имате, както и колко е опитът Ви зад волана. Според изчислението на риска на тези фактори се изчислява цената на Вашата застраховка Гражданска отговорност.

В случай, че настъпи промяна в един от тези фактори, Вие трябва да се свържете с Вашия застраховател. Причината за това е, че цената на застраховката Гражданска отговорност ще бъде коригирана. Според застрахователния кодекс, Вие сте задължени да подавате само коректна информация.

Какво се случва, когато Ви се налага да пътувате в чужбина, а сте казали, че управлявате автомобила предимно в България? Това е интересен казус, на който си заслужава да се обърне внимание. Според правилата, Вие трябва да уведомите застрахователя си, защото настъпва промяна в декларираната информация.

В случай, че нямате време да го направите и Ви се налага да заминете спешно, то знайте, че застрахователят ще изиска от Вас сумата, която дължите, когато научи за пътуването Ви.

В случай, че Ви се налага да пътувате с автомобила си на място, различно от страните в Европа, то ще трябва да разширите покритието си. Някои застрахователни компании не предоставят тази услуга по застраховка Гражданска отговорност. Повечето компании все пак предлагат подобно разширение за границите на нашата съседна страна Турция.

Понякога това дори няма да се отрази на цената на Вашата застраховка Гражданска отговорност. Застрахователят Ви може да не Ви вземе пари за разширяването на покритието.

Вече многократно стана ясно, че трябва много внимателно да изберете застрахователната компания, с която ще сключите договор. Направете проучване онлайн, за да разберете каква е ситуацията на застрахователния пазар. Попитайте приятели, за да Ви препоръчат застрахователна компания, от която са доволни.

Шофиране без Гражданска Отговорност

Това е изключително лоша идея. На първо място това е нарушение на българското законодателство. Като го пристъпвате, Вие подлежите на санкции. Освен това, ако управлявате автомобила си без застраховка Гражданска отговорност, Вие сте изложени на редица рискове, за които трябва да отговаряте. Отговорността е както финансова, така и морална. Също така излагате на риск неограничен брой хора, както и имущество. Ако при настъпване на инцидент нямате застраховка Гражданска отговорност и разрушите имущество за хиляди левове, то Вие ще трябва да го платите от джоба си.

Финансовите Ви задължения няма да спрат дотук. В случай, че нямате застраховка Гражданска отговорност, Вие подлежите на парична санкция. Както стана ясно по-рано, тя е доста солена. В случай, че сте физическо лице и се установи, че управлявате автомобила си без необходимата застраховка, Вие ще трябвада платите на държавата глоба от 400 до 600 лева. Ако обаче това не Ви е първото нарушение от този вид, Вие ще трябва да заплатите 2000 лева.

За юридическите лица глобите са още по-големи. За първо нарушение без застраховка Гражданска отговорност Вашата фирма ще дължи на държавата от 2000 до 5000 лева. Повторното нарушение ще струва на фирмата колосалните 10 000 лв.

Според застрахователния кодекс, задължението по сключване на застраховка Гражданска отговорност принадлежи на собственика на автомобила. Неглижирането на това задължение може да Ви коства автомобила. При несключена застраховка Гражданска отговорност КАТ има право да спре колата Ви от движение. Освен това заради нарушението ще Ви бъде отнет и талонът. С цел да избегнете такава неприятна ситуация, просто си направете застраховка Гражданска отговорност. В допълнение на това от контролните органи могат да Ви отнемат и свидетелството за управление на автомобила. То ще Ви бъде възвърнато, когато изпълните задълженията си и сключите застраховка Гражданска отговорност.

Вашата застраховка Гражданска отговорност е финансов залог за начина, по който се държите на пътното платно. При настъпване на застрахователното събитие, останалите шофьори ще потърсят правата си. Ако имате застраховка Гражданска отговорност, можете да уредите въпроса бързо и лесно. В случай, че нямате такава, задълженията Ви ще бъдат поети от Гаранционния фонд. Това обаче не означава, че сте се отървали от плащане. Институцията ще си търси парите от Вас.

Има много причини, поради които трябва да си направите застраховка Гражданска отговорност. Такова е законодателството, а с него шега не бива. Застраховката Ви осигурява сигурност на пътя – както на Вас, така и на останалите участници в движението.

При евентуално настъпване на застрахователното събитие можете да бъдете спокойни, че Вие и семейството Ви няма да бъдете разорени. Разрешете проблемите си и си изберете най-добрата полица за застраховка Гражданска отговорност, като проверите офертите, които се предлагат. Помислете за пакетна сделка, например съчетайте застраховката Гражданска отговорност с автокаско. Застрахователните компании оценяват лоялните клиенти и са склонни да направят отстъпка от полицата. В случай, че използвате услугите на една застрахователна компания и сте доволни, то няма причина да правите някаква генерална промяна.

Информация за вашата Гражданска Отговорност

При попълване на информацията за застраховка Гражданска отговорност всеки може да се изкуши да не подаде коректна информация. Причината за това е, че повечето въпроси, които се задават, няма да бъдат проверени веднага. Например, всеки клиент може да спести факта, че пътува с автомобила си извън границите на България. Този въпрос е само една малка част от онези, които се задават при издаване на полица за застраховка Гражданска отговорност. Всеки може да избере да не дава коректни отговори на тези въпроси. Това ще намали цената на полицата за застраховка Гражданска отговорност за момента.

Законодателят е предвидил, че е възможно да има некоректни клиенти, заради което съществува терминът „право на регрес на застрахователя” по застраховка Гражданска отговорност. Кодексът по застраховането дава няколко възможности на застрахователя да се възползва от това свое право. Всички случаи са подробно описани в закона.

На първо място застрахователят има право на регрес по застраховка Гражданска отговорност, ако държателят на полицата сам е увредил имуществото и то нарочно.

Освен това законът е много строг за шофирането след употреба на алкохол. Тук той е отново на страната на застрахователя. Дава се право на компанията на акт на регрес към застрахования. В случай, че застрахованият се отнесе небрежно към автомобила си и не отстрани възникнала повреда по време на движението, то застрахователят има право да заяви своите претенции към застрахования.

Застраховката Гражданска отговорност може да бъде акт на регрес, ако се установи, че шофьорът на моторното превозно средство е без свидетелство за правоуправление.

Очевидно е, че някои от тези положения са много сериозни. Всеки един акт за нарушение, който Ви е написан от КАТ, може да има много негативни последици. Освен това, това може да доведе до акт на регрес за десетки, понякога за стотици хиляди левове. Това е и причината да бъдете много внимателни, когато подписвате тези документи.

В случай, че не настъпи застрахователно събитие, застрахователят има други начини да изиска дължимите от Вас премии. Застрахователите са в правото си да поискат от клиентите си тези пари. Всеки клиент е длъжен да подава вярна и коректна информация при попълването на застраховка Гражданска отговорност.

Всеки клиент се излага на опасност като дава неверни данни за своята застраховка Гражданска отговорност. Застрахователните компании имат механизми, с които могат да се опазят от тази неприятна нелоялна практика. Има два модела, а всяка застрахователна компания си избира да работи по един от тях. Те са доплащане до справедливата премия и наказателна премия. Ще разгледаме как работят тези два модела.

При доплащането до справедлива премия Вие трябва да изплатите разликата между двете полици. В момента, в който някой е дал некоректни данни, той е платил полица за застраховка Гражданска отговорност за някаква сума. Застрахователят прави новите изчисления върху реалните данни и клиентът изплаща разликата.

Застрахователната компания може да избере и наказателна премия, за да опази своите интереси.

В случай на настъпване на застрахователното събитие, когато застрахователят разбере, че не сте подали верни данни или не сте съобщили за промяната им, то на клиента ще се наложи да плати наказателна премия. Тя е предварително фиксирана, но сумата е наистина респектираща.

Застраховката Гражданска отговорност е изключително важна и задължителна. Всеки, който трябва да подновява полицата си, трябва да бъде коректен. Не си заслужава да лъжете в документите, за да си спестите няколко лева. Можете честно да получите отстъпка от застрахователната компания. Никога не забравяйте, че застрахователните компании уважават и награждават лоялните си клиенти, затова бъдете коректни към тях и това ще Ви се отплати.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува