Как да изберем застраховател при чести пътувания в чужбина?

Независимо дали пътувате еднократно или често за чужбина, както и отдалечеността на дестинацията, която ще посетите, един от най-подходящите методи за сигурност и безопасност на здравето ви, е чрез сключване на застраховка при пътуване. Особено когато често ви се налага да предприемате пътувания с различни цели, наличието на валидна полица може да се окаже ключово в редица ситуации и настъпване на рисковете, включени в покритието. Как обаче да изберете дружество, с което да сключите договор за застраховка? Научете повече в следващите редове, както и какви покрития всъщност включват тези застраховки

Какво трябва да знаете за застраховката при пътуване в чужбина?

Медицинската застраховка при пътуване в чужбина няма задължителен, но препоръчителен характер. От нея могат да се възползват всички хора, защото не съществува възрастово ограничение. Подходяща е както за български, така и за чуждестранни физически лица, които легално пребивават на територията на Република България.

Какво включват?

Условията са сходни между различните оферти, които застрахователите предлагат, като има и някои различия, касаещи включените рискове, застраховане на багаж, отмяна при пътуване, забавяне и дори преждевременно завръщане. Основните покрития по тези полици са:
  • медицински разноски – валидни са при внезапно заболяване или настъпване на някаква злополука по време на пътуването, като покритието им зависи от конкретната полица;
  • спешна стоматологична помощ по време на пътуването;
  • репатриране и евакуация – извършва се при смърт или внезапно влошаване на състоянието по време на пътуването;
  • друга помощ – правна помощ, Гражданска отговорност, спасителни разноски, 24-часова връзка с централата на дружеството, който гарантира покритията до определената по полицата сума.
Има и някои допълнителни покрития, касаещи багажа – загуба или закъснение на личния багаж, спешно завръщане, удължаване на престоя, пропускане на полет с прекачване. Някои застрахователи предоставят покрития и за къмпингуване и туризъм с цел спортни активности – възможност за покриване на рискове при каране на сърф, ски, гмуркане и други.

Защо е необходимо да сключите такава застраховка?

Всичко в живота е труднопредвидимо, дори при стриктно изготвен план. Възникването на изненадващи събития обаче може да промени тотално хода на вашия престой в различни дестинации. Този тип застраховане ви позволява сигурност при многократни пътувания в чужбина. При чести екскурзии и командировки може да се ориентирате към мултитрип полица, която ви предоставя денонощна помощ и връзка с централа и застрахователно покритие с валидност от 30, 60, 90 дни, включително и за Ковид.

Как да изберете застраховател?

За да отсеете предложенията в онлайн пространството и да изберете застраховател, трябва да съобразите няколко ключови особености:
  1. Репутация Важно е да се уверите, че избрания застраховател е реномиран и лицензиран. Разгледайте сайта му, проверете за отзиви и коментари и обърнете внимание на условията, които предлага за сключване на застрахователни договори.
  2. Валидност и обхват Обхватът им зависи от географската зона – В Европа, в цял свят без САЩ или навсякъде, включително САЩ.
  3. Премия Уверете се, че застрахователната премия ви устройва. Можете да направите сравнителна характеристика с останалите предложения на пазара.
Това са основните аспекти, на които да обърнете внимание при избор на застраховател, с който да сключите договор за туристическа застраховка, носеща сигурност при чести или еднократни пътувания в чужбина.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува