Къде е валидна Гражданската Отговорност

В момента, в който сключите застраховка Гражданска отговорност, тя става валидна за територията на България. Освен това Вие ще можете да я използвате и на територията на Европейския съюз. По силата на различни икономически споразумения тя е валидна и в страни, които не са членове на ЕС. Вие можете да използвате застраховката Гражданска отговорност и в Швейцария, Исландия, както и в Сърбия.

В случай, че предприемате пътуване извън страната с автомобила си, полицата Ви за застраховка Гражданска отговорност е достатъчна. Няма да се нуждаете от сертификата „зелена карта”. Вашата застраховка Гражданска отговорност е валидна на територията на всички тези страни. В случай, че сте казали на своя застраховател, че често пътувате в чужбина с автомобила си, това може да се отрази единствено на цената на застраховката Гражданска отговорност. В тази ситуация застрахователят решава, че рискът, на който е изложен автомобилът Ви, е по-голям, затова и цената се повишава. В случай, че не пътувате с колата си в чужбина, това означава, че не сте изложени на толкова голям риск. Затова и цената на Вашата полица за застраховка Гражданска отговорност ще бъде по-ниска.

Идеята, че има отстъпка за застраховка Гражданска отговорност, е по-скоро недоразбиране. Както стана ясно, за да определи цената на Гражданската отговорност, компанията изчислява редица от рискови фактори. При сключване на застраховката ще трябва да дадете информация за себе си. Това са детайли като Вашата възраст, професия, колко години без инциденти имате, както и колко е опитът Ви зад волана. Според изчислението на риска на тези фактори се изчислява цената на Вашата застраховка Гражданска отговорност.

В случай, че настъпи промяна в един от тези фактори, Вие трябва да се свържете с Вашия застраховател. Причината за това е, че цената на застраховката Гражданска отговорност ще бъде коригирана. Според застрахователния кодекс, Вие сте задължени да подавате само коректна информация.

Какво се случва, когато Ви се налага да пътувате в чужбина, а сте казали, че управлявате автомобила предимно в България? Това е интересен казус, на който си заслужава да се обърне внимание. Според правилата, Вие трябва да уведомите застрахователя си, защото настъпва промяна в декларираната информация.

В случай, че нямате време да го направите и Ви се налага да заминете спешно, то знайте, че застрахователят ще изиска от Вас сумата, която дължите, когато научи за пътуването Ви.

В случай, че Ви се налага да пътувате с автомобила си на място, различно от страните в Европа, то ще трябва да разширите покритието си. Някои застрахователни компании не предоставят тази услуга по застраховка Гражданска отговорност. Повечето компании все пак предлагат подобно разширение за границите на нашата съседна страна Турция.

Понякога това дори няма да се отрази на цената на Вашата застраховка Гражданска отговорност. Застрахователят Ви може да не Ви вземе пари за разширяването на покритието.

Вече многократно стана ясно, че трябва много внимателно да изберете застрахователната компания, с която ще сключите договор. Направете проучване онлайн, за да разберете каква е ситуацията на застрахователния пазар. Попитайте приятели, за да Ви препоръчат застрахователна компания, от която са доволни.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува