Изчисляване на цената

Застрахователните компании имат специална формула, според която изчисляват цената на застраховката автокаско. Те имат за цел да изчислят оптималната цифра за полицата. Това е и причината да вземат толкова много фактори предвид за изчисляването на каското. Разбира се, на първо място има значение какъв е видът на превозното средство. Цената на каското е различна при товарни автомобили, леки автомобили, строителна техника и т.н. Освен това, обемът на двигателя има огромно значение. По традиция се приема, че колите с по-малка мощност са по-малко опасни на пътя. Това е и причината колите с по-ниски кубици да се таксуват по-малко за полицата каско.

Застрахователните компании вземат предвид и мястото, където колата ще бъде карана. Това е причината в застрахователните калкулатори за каско да има графа за отбелязване на регистрацията. Застрахователите изготвят цените на полиците каско, като се позовават на статистика. Данните от тази статистика показват, че големите градове имат по-голяма концентрация на пътни произшествия. Това е и причината, ако колата е регистрирана в някои от големите градове, като София, Варна или Пловдив, да ви таксуват по-скъпо за каско. Населеното място също трябва да бъде попълнено в данните ви.

Друг компонент, който застрахователните компании вземат предвид при изчисляване на застраховка автокаско, е предназначението на автомобила. Застрахователите отчитат дали колата е предназначена за лично ползване. Това е най-ниската цена на застраховката каско.

От друга страна, автомобилът може да се използва и за служебна дейност. При това положение застрахователите се опитват да установят с каква интензивност превозното средство бива управлявано. Те правят разлика между търговска дейност, учебна дейност, дали колата се отдава под наем и т.н. Например автомобилите, които са преназначени за таксиметрови превози, изплащат различна сума по застраховка автокаско в сравнение с колите за лична употреба. Като допълнение на този фактор застрахователите ще трябва да разберат дали колата принадлежи на физическо или юридическо лице. Те приемат, че едноличните собственици са с по-малка степен на опасност в сравнение с юридическите лица.

В моментите, в които попълвате документите си за полица автокаско, ще трябва да посочите цената на автомобила. Застрахователят има грижата да оцени Вашия автомобил. Този фактор за изчисление на цената на каското ще бъде подкрепен от годината на производство. Застрахователите трябва да са наясно дали застраховат нова или стара кола.

Често застрахователните компании имат навика да правят отстъпки на своите лоялни клиенти. Това означава, че ако от години сключвате своите застраховки каско с тази компания, то те ще са склонни да ви направят отстъпка.

Има и друг интересен момент, който трябва да се отбележи при застраховката каско. Застрахователната компания ще вземе предвид всички подобрения, които сте направили по автомобила. Например, ако сте сложили невероятно скъпа озвучителна система в колата си, тя ще бъде покрита в полицата за автокаско. Все пак трябва да имате предвид, че амортизацията също ще бъде взета предвид в полицата Ви за автокаско. В случай, че вашият автомобил е на повече от пет години, то оценката се прави на база на договорка между Вас и застрахователя.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува