Гражданска Отговорност и Автокаско

Застраховките „Гражданска отговорност” и „Автокаско”са насочени към шофьорите и автомобилите. Застрахователите казват, че това са най-често сключваните застраховки на територията на България. Отчасти причината е, че застраховката „Гражданска отговорност” има задължителен характер. Но освен това тези застраховки могат да Ви осигурят повече сигурност на пътя – на Вас, както и на останалите участници в движението.

Застраховката „Гражданска отговорност” има задължителен характер. Това е така, защото автомобилното движение е с висока степен на опасност. Застраховката има за цел да покрие материалните щети, които са възникнали за трети лица по време на инцидент. Това означава, че имате сключен договор, според който застрахователната компания ще покрие щетите, причинени на трети лица. Вие няма да плащате тези пари от собствения си джоб. В застраховката са покрити както материални, така и нематериални щети. Трябва да се отбележи, че този вид застраховки имат някакъв лимит. Можете да проверите какъв е той, като се свържете със застрахователния си агент или брокер. Също така можете да направите тази справка на сайта на Комисията за финансов надзор. Там можете да проверите и много друг детайли около този тип застраховка.

Застраховката „Автокаско” често действа като допълнение към „Гражданска отговорност”. Разликата е, че тя няма задължителен характер. Друга основна разлика е, че тук няма значение кой е виновен. Според застрахователния договор за „Автокаско”, компанията се задължава да Ви обезщети за материални и нематериални щети, които са възникнали след злополука. Освен това застраховката „Автокаско” Ви осигурява защита срещу кражба и грабеж. Увреждането на автомобила Ви от трети лица също е обезпечено.

Застраховката „Автокаско” има различен обхват. Вие имате свободата да прецените какъв да бъде той. Можете да изберете минимално, частично или пълно автокаско.

Вие можете да изберете застраховката, която ще покрие рискове за Вас като шофьор. Освен това компаниите позволяват да включите допълнителни клаузи за защита в застраховката си. В случай, че сте сложили скъпа техника в колата си, то тя може да бъде обект на застраховката. Това ще Ви предпази в случай на кражба или грабеж.

В случай, че не искате да харчите допълнителни пари и да се двоумите за тази незадължителна застраховка, то нека да представим малко статистика. Данните от последното национално преброяване показват, че 46% от българите притежават автомобил. Тъжната статистика на Българския червен кръст (БЧК) показва, че за периода от 2002 г. до 2012 г. на пътя са загинали 2519 души. 27 000 са пешеходците, които са пострадали в катастрофи.

Тези две застраховки ще Ви осигурят повече сигурност на пътното платно. Цифрите говорят недвусмислено за нуждата да се сключи застраховка “Автокаско”. Освен това Вие можете да получите намаление на цената за каско. Застрахователните компании са склонни към намаление при сключване на двете застраховки накуп, например. В случай, че сте шофьор без сериозни нарушения, можете да се надявате на ниска застрахователна премия по “Автокаско”. Застраховетелните компании оценяват лоялните клиенти. Те показват това, като намаляват премията Ви по подобни застраховки. Намалението може да достигне до цели 20%.

Добави коментар

Твоят емайл няма да публикува